Camera First Aid Guide: Quickly solve common problems in photography

What should I do if the photo is blurred?

There are actually many reasons for this problem. Usually, according to the author’s experience, there are the following minor problems that are difficult to solve in camera blur.

1. Manual focus mode was accidentally turned on

For blurry photos, the most common and difficult to detect is the manual focus mode of the camera. Many friends use cameras, especially small card cameras or mirrorless cameras. Because the camera’s focusing process itself changes little, it is difficult to find the blurring caused by the lack of focus.

Solution: For the focus mode, as long as it can be determined whether manual focus is turned on, it can be solved. Under normal circumstances, possible situations include: lens manual focus is turned on, body manual focus lever (Nikon, Fuji, etc.), body manual focus setting (various types of mirrorless cameras).

2. The shutter speed is too slow

The second common problem is that the shutter speed is too slow. It usually appears in low-light environments. To judge this is actually very simple, just listen to the sound of the shutter. The normal sound should be a crisp “click” sound. If the sound is paused at intervals, then the shutter must be too slow. Of course, if many light sources in the photo have been drawn into lines, it is naturally the reason why the shutter is too slow.

Solution: Increase sensitivity, use a large aperture, and turn on anti-shake. Under normal circumstances, the slow shutter speed is caused by low light, and increasing the sensitivity is the most effective method. In addition, it is necessary to check the aperture value. It is necessary for photographers to pay attention to the aperture value. If you want to shoot people, then use a large aperture and high ISO. If possible, using a flash and a tripod is very helpful.

3. The wrong focus mode is selected

Choosing the wrong focus mode is a common mistake many advanced novices make. I believe that the error of using spot focus or auto focus can generally be noticed, but the focus mode error is often ignored.

Solution: The focus mode is usually divided into: single focus, continuous focus and smart focus. For daily shooting, single focus is usually used. When using continuous focus or intelligent servo focus, the camera will automatically track the moving objects in the frame, which will inevitably appear to be inaccurate.

4. The shooting distance is too close or too far

The last problem is that the shooting distance is too far or too close. First of all, for all lenses, there is a closest focusing distance. If the shooting distance is too close, it will naturally not be able to focus. Although some card machines have a macro mode, they cannot be infinitely close to the subject.

Solution: If you get too close, naturally you have to stay further away before shooting. But sometimes, some card cameras or mirrorless cameras have a macro mode, and the macro mode may not be able to focus at infinity. You need to check whether the camera mode is set correctly.

There are many reasons for blurring photos, but usually, focus errors and exposure errors are the two most common problems. Of course, too much aperture and shallow depth of field is also one of the reasons.

·What should I do if the photo is not properly exposed?

Exposure is the core topic of photography. Abnormal exposure may have many factors. This summarizes the most common problems.

1. Exposure compensation was accidentally turned on

When the exposure is abnormal, people often turn on the exposure compensation accidentally. This is especially common on Canon cameras, because many Canon cameras can set the rear wheel to quickly adjust the exposure compensation, and you adjust the exposure compensation range when you are not careful.

Solution: Check the camera settings. If exposure compensation is turned on, set the exposure compensation to 0 before shooting. However, there is another possibility that the camera has enabled bracketing. At this time, we press the BKT button to see if the screen display is 0. If it is not adjusted to 0.

2. The ambient light is too large than itself.

Another longest encounter is that the light ratio of the environment itself is too large. A common situation is when shooting portraits with backlighting. In most cases, people are just a silhouette.

Solution: For high light ratio environments, it is not possible to rely on the camera. First of all, we should try to avoid backlit shooting with excessive light ratio. If necessary, spot metering can be used or exposure compensation can be appropriately increased. Of course, using flash, reflector, etc., and shooting with RAW files, can largely solve the problem of large light ratio.

3. Wrong exposure/metering mode selection

The wrong exposure/metering mode selection is also a common cause of exposure errors. First of all, we need to check whether the camera gear is adjusted to M gear, that is, manual gear. In addition, in most cases, we recommend that beginners use global exposure as much as possible, because the accuracy of global exposure is higher than spot metering or center-weighted metering in most environments.

4. The actual shutter speed exceeds the shutter speed limit

Sometimes the exposure is abnormal due to the shutter speed limit. There are two possibilities here: when shooting with a large aperture under strong light, the required shutter speed is higher than the upper limit of the camera shutter; when the shutter is used for live view, the lower limit of the shutter speed is the reciprocal of the frame rate.

Solution: The maximum shutter speed of many SLR cameras is 1/4000s, and the upper shutter speed of some card cameras is 1/2000s, so the use of apertures such as f/1.4 and f/1.8 in sunlight is likely to be overexposed. In addition, sometimes when we shoot outdoors, the ISO setting is too high and the shutter speed will exceed the upper limit. At this time, you should first check the sensitivity setting, and then reduce the aperture or use the ND lens.

There is also a frequently encountered situation, that is, when you use live view, you change the mode to video instead of taking pictures. You can still shoot in video mode, but this is the minimum shutter speed limit. For example, if the video format is 1920×1080 60P, the minimum shutter speed can only be 1/60s. The inspection method is very simple, we only need to change the mode to the photo mode.

·What should I do if the color tone of the photo is strange?

Under normal circumstances, there are many reasons for the color cast of a photo. The first thing to determine is whether an optical filter is used. In addition to the ND lens, the light reduction filter, CPL, gradient filter, etc. will cause the change of the color tone, if not the filter The reasons for this, summarize the most common body setting problems for everyone.

1. Wrong white balance setting

White balance error is a very common error. Since the white balance will not be displayed directly like the exposure parameters, it is sometimes difficult to detect when the white balance is set incorrectly.

Solution: After seeing that the color of the photo is wrong, the first reaction should be to check the white balance. If you don’t know what white balance to use, the automatic white balance of the camera is already very accurate. In addition, the use of RAW files can solve white balance problems.

2. Use camera special effects filters

The special effect filter will also directly affect the color of the photo, so if the color is abnormal in the photo, in addition to checking the white balance, you should also check whether the special effect filter is turned off.

3. Improper setting of camera color management mode

The color optimization mode also requires special attention. Under normal circumstances, the camera has a variety of color optimization modes, and various parameters can be customized under each mode. Therefore, if the adjustment parameters are too extreme, the photos will change. It’s not normal. Of course, there is something more special for Sony.

Solution: first check the color settings (Fuji is film effect), then enter the custom menu, and reset all options to default values. In addition, if you use a Sony camera, you need to check whether the LOG curve is used in the color.

·Why is there no response to camera operation?

1. The camera does not shoot after pressing the shutter

The camera does not take pictures when the shutter is pressed is also a problem encountered by many friends. Under normal circumstances, if the camera is set to the Selfie mode, it is easy for everyone to notice, but there are two possibilities for everyone to be misunderstood. The two possibilities are: the camera is set to the mirror lockup shooting mode; the camera is set to not Focusing does not release the shutter.

Solution: First check the camera’s focus setting. If it is set to not release the shutter when it is out of focus, then we will not be able to press the shutter when the focus is unsuccessful. In addition, if you choose the reflector lockup, the inspection method is very simple. After we press the shutter, if we press the shutter again, the shutter will be released. If the result is like this, we only need to turn off the reflector pre-up.

2. The camera does not respond by pressing the shutter halfway to focus

The following is the reason and solution for the camera not focusing by pressing the shutter button halfway. There are many reasons for half-pressing the shutter to fail to focus, and it is usually caused by multiple reasons at the same time, so it is difficult to judge. The usual problems include: switching to manual focus, wrong focus drive mode selection, improper focus point selection, video Shoot in mode, change the shutter focus button settings, etc.

Solution: It is more complicated to solve the problem of no response when pressing the shutter halfway. According to my experience, switching to manual focus or setting the focus point is the most common problem. In addition, some machines are slow to focus under video (such as Sony RX10II), which requires special attention.

3. It takes a long time for the camera body to display photos after the long exposure of the camera is over

For photographers who are just starting to shoot scenery or starry sky, sometimes they often encounter a problem, that is, after the camera has finished shooting, it takes a long time (usually the same as the exposure time) to display the picture.

Solution: This problem is mainly caused by turning on the long-time exposure noise reduction of the camera body. The specific principle is not explained here. As long as we turn off the long-exposure noise reduction, we can preview the photo immediately after shooting.

About Yalong

I like to write articles about digital products and digital life, and believe that it is these products that ultimately change people's lifestyles.

View all posts by Yalong →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *